BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Copyright  ã  Tattoo Art Club  -  Romania
 
Istoria cuvantului tatuaj:

      Cuvantul ‘tatuaj’ (echivalentul lui ‘tattoo’ in engleza) provine din Tahiti :
Capitanul Cook a ajuns in Tahiti in anii 1700, acolo i-a auzit pe bastinasi numind tatuajul ‘ta-tau’. A adus acest cuvant in Europa, insa a facut cateva greseli cand a scris cuvantul dupa fonetica engleza. Mult timp s-a considerat ca acest cuvant avea legatura cu sunetul pe care il fac betele cand introduc pigmentul in piele.  Cercetarile ulterioare ale limbajului Tahitian spun ca scrierea corecta a acestui cuvant este ‘ta-ta-u’. Cele doua consoane ‘ta-ta’ nu au nici o legatura cu un sunet, ci cu o actiune care este facut cu mana; iar ‘u’-ul final inseamna culoare.
     Alte surse ne spun ca este mult mai complicat. In limbajul Samoan, cuvantul ‘tatu’ inseamna ’a trebui, este necesar, specific’ pentru ca, credeau ei,  este necesar sa faci un tatuaj pe parcursul vietii. Tot in limbajul Samoan poate insemna deasemena ‘ancora’. Poate pentru ca este necesar ca omul sa fie anchorat de un singur corp. Anchora este numita o parte a corpului care se afla deasupra soldurilor. Deasemenea cuvantul ‘tatau’ exista si in limbajul Tonga, iar aici insemna ‘imagine’.
     In japoneza, astazii in mod normal tatuajul se numeste ’Irezumi’ (insa i se mai spune si ‘tatoo’). Cuvantul este alcatuit din doua parti: ‘iru’-vine de la verbul ‘a baga, a aduce, a umple, a lasa sa intre, a introduce’, iar ‘zumi’ inseamna cerneala.
    Cei din Islanda, au repulsie pentru incorporarea cuvintelor straine, si prefera sa numeasca lucrurile noi folosind cuvinte normale ale limbii. Astfel tatuajul se numeste ‘Húdflúr’ si provine din doua cuvinte, ‘Húd’- inseamna piele, iar ‘flúr’- inseamna decoratie.
In limba vorbita in Groenlanda tatuajul se numeste ‘Kakiorneq’
    Din cele mai vechi timpuri pana astazi, semnele-puncte, pete sau linii-pictate direct pe piele au avut in primul rand un rol de comunicare. Pentru pieile rosii, fata era un adevarat buletin de stiri. Un Sirokee gata de lupta avea un ochi vopsit in negru, altul in alb. Dupa ucidera unui dusman, un Hidasta isi imprima palma innegrita pe barbie iar femeile Kiowa, care isi asteptau sotii victoriosi, isi dadeau cu rosu-caramiziu orbitele si obrajii.
    Tatuajul fixeaza un desen pe piele prin intepare, ceea ce permite patrunderea pigmentilor sub epiderma. In societatile primitive, in care insemnele functiilor fiecarui individ in trib erau pictate pe trup, fixarea definitiva prin tatuare era singurul mijloc prin care comunitatea se apara de posibile substituiri.
    Dupa raspandirea crestinismului, tatuajul a fost interzis in Europa, acesta insa continuand sa fie practicat in Orientul Mijlociu si in alte parti ale lumiii.
    Tatuajul a fost practicat mai ales de calatorii prin tinuturi indepartate. Se spune ca pe la 1700 moda tatuajului a fost raspandita in Europa de marinariii care au venit in contact cu triburile din Pacificul de sud.
    Popular mai ales in mediul marinarilor, tatuajul a fost interzis in 1909 de guvenul SUA care conditiona astfel acceptarea noilor recruti. Anii '40 reprezinta un moment de expansiune maxima a modei tatuajului, expansiune care a continuat pana astazi.
      Pe unele mumii apartinând culturii amerindienilor Nazca, s-au gasit dovezi ca si la acest popor exista practica tatuajului, înca din secolul al II-lea e.n. Primele dovezi scrise din Europa despre tatuaj dateaza de pe vremea exploratorului James Cook. Prin relatarile lui, aminteste un obicei al localnicilor din insulele Tahiti, de a-si decora corpul cu diferite modele. Prin împunsaturi si taieturi îsi pun vopsele sub piele, decorându-si întregul corp, operatiune pe care ei o numesc tatau. În ciuda faptului ca se decoreaza în acest fel, modelele lor poarta o semnificatie si inspira putere si respect. În acea vreme, în Europa tatuajele erau purtate numai de catre marinari, aventurieri. În secolul al XIX-lea, aceasta practica s-a raspândit în toata Europa, chiar si în rândurile aristocratiei. La început se lucra exclusiv manual, instrumentarul incluzând ace, lame, scoici, etc. Si în prezent exista metode traditionale, însa, din ce în ce mai mult, s-a trecut la folosirea aparaturii moderne.


Astazi cuvantl ‘tatuaj’ este prezent sub mai multe forme, specific fiecarei tari:

Tahiti: Tatau  
Danemarca: Tatovering     Norvagia: Tatovering         Suedia: Tatuering
Anglia: Tatoo                     Germania: Tatowierung     Franta: Tatouage
Italia: Tatuaggio                  Spania: Tatuaje                 Olanda: Tatoeage
Brazilia: Tatuagem             Finlanda: Tatuointi              Polonia: Tatuaz
Hawai: Kakau                    Portugalia: Tatuagem         Lituania: Tatiuruote
Estonia: Tatoveering          Ungaria: Tetovalas            Slovenia: Tetoviranje
                                        Scurt istoric al practicii tatuajului:


    Semnificatia cuvantului tatuaj deriva de la cele doua mari influente pe care le suporta: polineziana si tahitiana. Influenta polineziana este sugerata prin cuvantu"ta"care se traduce prin "a lovi ceva", influenta tahitiana simtindu-si facuta prezenta prin cuvantul"tatau"care se traduce prin"a insemna ceva". Diversitatea indivizilor implica o diversitate a tatuajelor pe care acestia le au insemnate pe diferite zone ale corpului,practica veche de aproape 5000 de ani.
    Pura intamplare a facut ca aceasta descoperire sa prinda contur in intreaga lume:un barbat ranit a descoperit aceasta arta prin frecarea ranii cu o mana murdara de cenusa si resturi ramase dintr-un incendiu izbucnit in apropierea sa.Semnul marcat a ramas chiar si dupa vindecarea ranii.
    In 1991 a fost descoperit pe un munte dintre Austria si Italia un barbat al carui corp zacea in acel loc de 5000 de ani.Acestui om i s-a dat denumirea de"otzi omul zapezii",iar pe corpul sau s-au gasit 57 de tatuaje printre care o cruce pe genunchiul stang, 6 linii lungi de 15 cm deasupra rinichiului ,si un numar mare de linii paralele pe glezne.Aplicarea tatuajelor pe acele zone ale corpului au facut specialistii sa afirme ca acele tatuaje au fost realizate in scopuri terapeutice,in special pentru tratamentul artritei.

    In anul 1948,la 120 mile spre nord de granita dintre Rusia si China,arheologul rus Sergei Rudenko a gasit in mormintele din estul si vestul muntilor Altai un numar mare de mumii datand de peste 2400 de ani,mumii pe care s-au gasit semne ce reprezinta o mare diversitate de animale.,printre care monstri ce poarta o semnificatie magica.

Si in Egipt s-au gasit urme ale practicarii artei tatuatului.In 1891 au fost descoperite la Teba ramasitele lui Amunet,una dintre preotesele zeitei egiptene Hathor,ramasite pe care erau marcate linii ,puncte si figuri geometrice abstracte,care atesta prezenta ritualurilor magice din acea perioada.Egiptenii au raspandit in intreaga lume arta tatuatului,arta care in jurul anului 2000BC era prezenta in intreaga Asie de sud-est.
    In Japonia,prezenta tatuajelor este marcata prin prezenta lor pe figurinele de argila care dateaza din anul 3000 BC,tatuaje care simbolizeaza ritualuri magice si religioase.Maestrii japonezi in arta tatuatului purtau numele de horis.

   Tatuajele polineziene au cea mai rasunatoare reputatie din intreaga lume antica,fiind considerate de catre poporul polinezian purtatoare ale fortei spirituale semnificate prin cuvantul polinezian"mana".
    In Samoa tatuajele erau implicate in ceremoniile de incoronare a tanarului conducator de trib si erau considerate elemente esentiale in ascensiunea acestuia.Modul in care erau pictate semnele pe corpurile poporului samoan i-a facut in 1787 pe un grup de francezi aflat in expeditie sa afirme:"barbatii au coapsele tatuate in asa fel incat ai putea crede ca poarta haine,desi sunt aproape goi." Olanda si Noua Zeelanda au purtat influente ale artei samoane a tatuatului.
    In Hawaii arta tatuatului a purtat numele de "kakau",detinand semnificatii spirituale,nu numai artistice.Femeile erau tatuate pe zone ale corpului precum mana,degetele,mijlocul si cateodata limba.

continuare